21 november, 2015

eigen werk

De wereld van mijn nieuwe boek – een tipje van de sluier

Yeeehaaah!

Maart volgend jaar (2016) moet het eindelijk zover zijn: dan komt mijn young adult boek De Vrije Wereld uit. Als je mijn berichten van het afgelopen anderhalf jaar hebt gevolgd, dan kan je je vast voorstellen hoe erg ik ernaar uit zie.

De Vrije Wereld zal het eerste deel worden van een avontuurlijke young adult serie met de naam Portaal. Ze zal je kennis laten maken met een nieuw fantastisch universum van Nederlandse bodem.

Het heeft me anderhalf jaar gekost om de oude versie van het boek (De Vrije Wereld, 2011) om te toveren van een 12+ verhaal naar een young adult (15+). Verschillende proeflezers hebben de nieuwe versie al onder handen genomen, en hun kritische commentaren zijn nu zo goed als verwerkt. Nu volgt een redactieronde door redactrice Cocky van Dijk, voordat de woordredacteur de puntjes op de i zet en ten slotte een nieuwe proeflezer de laatste menselijke fouten eruit moet vissen. Als ook de vormgeving helemaal spik en span is, inclusief de cover, zal alles naar de drukker gaan. Dan zal het boek klaar zijn voor de lezers. Klaar voor jullie.

Maar er staat meer in mijn schrijversagenda. Zoals je ziet is de vernieuwde website mathijshulster.nl inmiddels online. Je kan erop rekenen dat ik met regelmaat nieuws en blogs zal posten over mijn projecten. Verder zal ik de komende maanden, net als meer dan honderd andere schrijvers binnen het fantastische genre (ofwel: fantasy, sciencefiction en horror) geduldig moeten wachten op de uitslag van de Harland Awards verhalenwedstrijd, waarvoor ik mijn verhaal nipt vóór de deadline van 1 september inleverde.

De Vrije Wereld

Het boek, dan. De Vrije Wereld. Wat kan ik je er al over vertellen?

Niemand die in de Vrije Wereld leeft is er geboren. Iedereen heeft moeten sterven om er terecht te komen. Sommigen dwalen er gedesillusioneerd rond, vragen zich af wie of wat het was dat hen ernaartoe bracht. Hoe. En vooral: waarom. Anderen stellen zich die vragen allang niet meer en strijden al eeuwen hun strijd om haar geheimzinnige wetten meester te worden. Hoe dan ook, iedereen die de Vrije Wereld bewandelt herinnert zich wel iets van het Dodenoordeel. Het ontzag. De machteloosheid. De reis naar een nieuw thuis: de Vrije Wereld.

Behalve het tienermeisje Jessy en twee van haar vrienden. Zij herinneren zich niets. Want zij horen er niet te zijn. Zij zijn helemaal niet dood gegaan.

Wat zou jij doen als je op een morgen wakker wordt zonder je bezittingen, in een wereld waar mensen eeuwen oud kunnen worden? Wat als je ineens oog in oog komt te staan met Romeinse soldaten, een oude Chinese krijgsheer, een Egyptische farao? Wat als er een dreiging bestaat waar iedereen over praat, en die misschien wel iets te maken heeft met de reden waarom je plotseling verscheen in deze geheimzinnige wereld?

Zou je voldoende street wise zijn? Zou je precies weten wat te kiezen?

Een vreemde wereld kan je veel leren over dingen die je vreemd vindt aan jezelf. Ze kan je leren over wat je nog niet wist over jezelf. Over wie jij werkelijk bent, misschien. Want misschien ben je wel vreemder dan je ooit dacht.

De fantasy-elementen in De Vrije Wereld zullen niet gaan over vampiers of weerwolven. Je zult in het boek ook geen elfen of dwergen tegenkomen, geen hobbits of andere Tolkien-wezens. De Portaal Serie zal een serie worden die voornamelijk gaat over mensen. Zoveel mag je alvast weten. Alleen zijn de mensen van de Vrije Wereld wat anders dan jij en ik.

Zoals je merkt houd ik het allemaal nog erg abstract. Ik wil zo vroeg in de aanloop naar maart 2016 nog niet te veel verklappen over De Vrije Wereld. Nou oké, nog een paar dingetjes dan…

De Vrije Wereld zal bol staan van magie, zoals dat bij fantasy nu eenmaal hoort. En zoals de serienaam al verraadt bestaan er portalen, ofwel vensters naar andere werelden – ook geheel volgens de fantasy-traditie. Na het lezen van De Vrije Wereld zal je nooit meer achteloos je schouders ophalen wanneer je in de suizende wind een fluisterende stem denkt te herkennen. Je zal weten waarom, mocht je nog eens in een Amerikaans anti-zwaartekrachtvaartuig belanden, je nooit een aan ADHD lijdende Fransman uit de Renaissance achter het stuur moet laten. En misschien wel dat er een unieke taak op jou wacht. Zelfs al lijkt jouw rol in het grotere geheel nog zo klein.

Tot zover weer. Er is nog veel te doen voordat De Vrije Wereld uit kan komen. Door mij en door lieve mensen bij de uitgeverij. Blijf van alles op de hoogte met mijn blogs, want daarvan zullen er onderweg naar de lancering nog meer volgen. Ik zal ze posten op mijn website, die je vanaf nu weet te vinden. 🙂