17 februari, 2020

Uncategorized

Het laatste boek van de Portaal-trilogie

Er is heel wat gebeurd sinds De Staf van Apophis is verschenen, eind 2018. Als ik terugkijk op die tijd, denk ik: man, hoe heb ik dat allemaal voor elkaar gekregen… En dan vooral de laatste redactieweken, wat waren die zwaar.

Maar inmiddels ben ik daar natuurlijk weer volledig van bekomen. Ik heb mijn to-do-nadat-mijn-boek-uit-is-lijstje afgewerkt. Antieke Netflix-series kijken, zoals Homeland en Prison Break. Lezen. Een fiets kopen. Meer sporten. De bergen post sorteren en opruimen. Mijn hobbiekamer op orde brengen (omtoveren tot een bruikbare kamer om in te schrijven!). Gewoon domweg een uur voor me uit zitten staren. Ik heb het allemaal gedaan. En natuurlijk heb ik ook nog die blogreeks over de wereld van de Portaal-serie gemaakt (zie mijn facebook-pagina of www.mathijshulster.nl).

En toen, na vier maanden, besloot ik dat ik aan de slag moest gaan met boek drie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Foto-naamloos-1024x768.png

Plotten

Over het laatste deel van de serie heb ik de afgelopen jaren regelmatig ingevingen gehad. Tijdens het schrijven aan de Staf van Apophis dacht ik wel eens dromerig: O, wat zie ik ernaar uit als ik eindelijk daaraan kan schrijven. En nu is het dan zover.

Wat verder wel even gek was, was dat het zes jaar geleden is dat ik aan een nieuw boek begon. De vrije wereld en De staf van Apophis waren grotendeels herzieningen. En ach, wat zag ik ernaar uit om eindelijk met een schone lei te beginnen. Een boek weer lekker van begin tot eind te mogen plotten.

En dat plotten ging als een speer! Na zo’n drie weken was ik eruit wat er zo ongeveer moest gebeuren in welke hoofdstuknummers. Ik kan je vertellen dat ik mezelf, ondanks al mijn gedroom over het einde van de serie, nog aardig heb weten te verrassen!

Boek drie

Wat kan ik alvast verklappen over boek drie? Natuurlijk gaan we de avonturen van Jessy, Fahim en Lee volgen tot aan een slot. Zoals lezers van De staf van Apophis hebben gemerkt, zijn er veel personages die hun stempel willen drukken op het lot van onze tieners. Ik wil niet te veel prijsgeven, maar ik kan zeker zeggen dat de grote vragen beantwoord zullen worden. Hun reis full circle gaat worden.

Het nadenken over dit laatste boek spoort me aan om beter dan ooit te willen begrijpen waar de serie eigenlijk over gaat. Een stemmetje in mij zegt dat alle inspiratie, alle drang tot hard werken, moet nu worden bekroond. Dit slotdeel van de Portaal-serie zal het dikste, maar ook het meest persoonlijke boek worden dat ik ooit heb geschreven. En hopelijk ook het beste, natuurlijk!

Ik heb eerder twee boeken van een trilogie geschreven die waarschijnlijk nooit het daglicht zullen zien. En weet je wat het grappige is? Dat dat eigenlijk hetzelfde verhaal was. Andere personages. Een ander magisch universum. Andere gebeurtenissen. Maar hetzelfde thema – hetzelfde verhaal. En nu, met de Portaal-serie, kan ik eigenlijk ook het slotakkoord van dát verhaal laten klinken.

De komende tijd zal ik gaan bijhouden hoe het schrijven van boek drie me vergaat. Daarmee nodig ik je uit om mijn reis te volgen. 🙂