28 maart, 2019

eigen werk

De Keely Capsule (#1)

Als je de boeken van de Portaal-serie kent, is het je misschien opgevallen dat het fantasy-gehalte in de wereldbouw tamelijk hoog ligt. Toch haalde ik inspiratie voor de fantastische elementen uit de echte wereld. Onze wereld is namelijk vreemder dan we denken. In deze blogserie bespreek ik een aantal onderwerpen en thema’s die een rol spelen in de boeken van de Portaal-serie. Het thema van vandaag is…

De Keely Capsule

 

Dit is mijn Keely Capsule,’ zei Samuel, die zich in de krappe cockpit wrong. ‘Een souvernir uit de Nieuwe Wereld, ontworpen door monsieur John Ernst Worrell Keely. Ik had gehoopt hem nooit te hoeven gebruiken, want ik heb volstrekt geen vertrouwen in neo-Amerikaanse technologie.’

Uit: De Vrije Wereld (2016, Portaal #1)

In de Vrije Wereld zijn er talloze uitvindingen gedaan die wij in onze wereld (nog) niet kennen. De Keely Capsule is daar een voorbeeld van. Het is een bolvormige vliegmachine die alleen schoon water in zijn tank nodig heeft om te kunnen vliegen. Er zijn slechts tientallen van gebouwd. Helaas is het apparaat zelfs voor geoefende vliegers erg moeilijk te besturen.

De uitvinder van de Keely Capsule leefde ooit in onze wereld, in het Amerika van de 19e eeuw. Hij was een excentrieke uitvinder met de naam John Ernst Worrell Keely (1837-1898). Hij claimde een nieuwe manier te hebben ontdekt om energie op te wekken. Met zijn demonstraties trok hij de aandacht van rijke investeerders, die schonken hem maar liefst 5 miljoen dollar (omgerekend naar heden meer dan 100 miljoen!) om zijn bedrijf Keely Motor Company op te richten. Hij zei dat hij het geld zou gaan gebruiken om een machine te bouwen die enorme hoeveelheden energie ‘uit de ether’ tapte met het principe van ‘vibrerende symfonie’. The New York Times publiceerde destijds zowel hoopvolle als sceptische artikelen over de belofte van Keely’s machines. Maar de release date daarvan werd steeds maar weer uitgesteld…

Jammer genoeg heeft de wereld zijn machine nooit in levenden lijve gezien. John Keely heeft nooit de roem gekregen die hij misschien verdiende.

Of was Keely gewoon een bedrieger? Veel mensen denken van wel. Dat hij alleen uit was op geld en hij bij zijn demonstraties zijn investeerders om de tuin leidde met goocheltrucs. Waarschijnlijk zullen we nooit weten wat Keely precies in zijn laboratorium uitspookte.

In de Vrije Wereld

Gelukkig is meneer Keely na zijn dood gewoon blijven uitvinden. In de Vrije Wereld van de Portaal-serie reisde hij vanuit Amerika per schip naar Europa (in het Amerika van het dodenrijk maken Inca’s, Maya’s en Indianenstammen de dienst uit en de moderne Amerikanen zijn er niet erg welkom). Eenmaal in Europa werkte hij hartstochtelijk aan zijn uitvindingen en verkreeg verschillende patenten. Zijn Keely Capsule is tot nog toe de kroon op zijn werk. Maar wie weet wat hij nog meer zal uitvinden?

In boek 1 (De Vrije Wereld) heeft de Fransman Samuel Thenue een Keely Capsule weten te bemachtigen. Hij heeft het voertuig gestald aan boord van zijn luchtschip ‘l Ordre Vertueux. Op zijn tochten door de Egyptische woestijn moet het zorgen dat hij en zijn bemanning zich bij een aanval door woestijnpiraten snel uit de voeten kunnen maken.

Ik ben dol op excentrieke uitvinders. Ze spreken tot de verbeelding. Je zult maar de stoommachine hebben uitgevonden, de gloeilamp of de verbrandingsmotor. Door iets te bedenken wat nog nooit iemand heeft bedacht, zou je naam voor altijd in de geschiedenisboeken kunnen staan. Gelukkig kunnen uitvinders ook na hun dood in de Vrije Wereld nog volop blijven doorgaan met uitvinden!

Lees verder op Wikipedia (bekijk ook de vele New York Times artikelen!)

Afbeeldingen

https://pixabay.com/nl/illustrations/vintage-fantasie-dame-man-paar-1459813/

https://pixabay.com/nl/photos/gloeilamp-huidige-licht-gloed-503881/